0. Blogg1. Basket

Nyckeln till framgång

När man är i baskethallen ser man att coach och spelare ihärdigt ägnar sig åt diverse övningar. Drills och åter drills. Alla i hallen, åskådare och spelare, ser vad som sker på plan. Men av alla som tittar på är som vet hur själva övningen går till. Eller hur den borde gå till. Att se och förstå hur en övning går till, eller bör gå till rent tekniskt är mycket svårt. Av alla som tittar på är det nästan ingen som vet varför övningen genomförs. Att förstå bakgrunden till vad en övning, en kommentar eller ett beslut syftar till är det absolut svåraste som finns. Många gånger gäller det såväl coach som spelare. Få vet varför. Varför gör vi på ett sätt? Är det för att vi alltid har gjort det? Ska vi bli bättre på att utföra själva övningen?

Här är formeln: Varför + hur + vad = bra resultat

Många coacher återanvänder en uppsättning bra övningar som de har lärt sig genom åren. Vissa har hittat på dem själva och andra har bara lånat dem från andra. Men genom att låna eller kopiera övningar missar man varför övningen är bra. Den som man kopierar övningar ifrån, om denne är upphovsmannen till övningarna, vet förhoppningsvis varför övningarna är utvecklande för sitt lag och vad syftet med övningen är. Om man kopierar någon annan så missar man just själva poängen med övningen. Det som återstår är en fasad med till synes ett bra koncept. Men substans saknas. Även om kopian fungerar bra för dig just nu så saknas det belägg för framtida beslut, åtgärder och vidareutveckling. Det finns ju ingen härledning bakom som berättigar hur man har kommit fram till just det upplägget.

Dessutom kan man aldrig vara en ledare genom att kopiera. Man är ständigt en följare. En följare är per definition passiv.

Självklart ska man bygga vidare på välgrundade basketteorier som är vedertagna. Syftet är att använda dessa teorier som tidigare och nuvarande basketgiganter har skapat men att göra teorin till sin egen. Det innebär att man använder teorierna i syfte att bygga ihop egna uppsättningar ramverk. Ramverket eller reglerna talar sedan om hur man ska omsätta teorin i praktiken. Ett förtydligande exempel i försvaret kan vara att ”alltid styra motståndaren åt anfallarens svagaste dribblingshand samtidigt som medspelarna spelar över första passningarna.” Eller att ”hjälprotation alltid kommer från weakside samtidigt som…”

Så det bästa är att börja från början och fastställa upphovet till det du och ditt lag behöver. Börja med en grundlig analys och härled fram ett tajt och unikt koncept som du tror på. Bygg en fast grundvärdering att stå på. Se till att harmoniera den med klubbens. Definiera egna principer för beslutfattande som hjälper dig och ditt lag i framtiden. Gör grundvärderingar och strategin till normen i ditt lag. Skapa en spelidé som du tror på. Definiera dina egna regler i försvar och anfall. Se till att alla lever efter laget grundvärden och använder rätt strategi för att uppnå lagets vision. Gång på gång. På så sätt är du trovärdig. När alla dina spelare förstår och accepterar konceptet och spelidén agerar även de trovärdigt på plan. Ditt lag blir trovärdig, även om ni förlorar. Och processen skapar självständiga spelare som kan tänka själva.

När du börja i rätt ände och börjar från början så kommer själva basketövningarna att möjliggöra den spelidé du har definierat. Alla beslut ni tar i laget kommer att stödja visionen och förstärka ert syfte.

Nu förstår alla meningen med allt ni gör tillsammans på basketplanen. Det skapar tydlighet.

Så kopiera inte, utan låt dig inspireras. Det är mycket lättare att ta till sig en övning eller ett koncept om man redan har tänkt ut sin egen spelidé. När du väl har denna som utgångspunkt, kan du integrera det som inspirerar dig in i ditt befintliga koncept. Då förstärker inspirationen ditt syfte och hjälper dig att förverkliga din spelidé. Detta är nyckeln till framgång.

Lycka till!

Bästa baskethälsningar, Coach Ali.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *